Bugün Ne Öğrendim #3

Merhabalar tekrardan. Bir süredir yeni bir blog yazısı yazmadığını fark ederek, yeni bir blog yazısı yazmaya karar verdim. Ne Öğrendim serisinde daha önce 2 adet yazım daha bulunuyordu. Bahsi geçen yazılara aşağıdaki linklerden erişebilirsiniz.

Şimdi bugün öğrendiğim konularla devam edebiliriz 🙂

Load Balancer

Türkçe’mize Yük Dengeleyici olarak geçen bu kavram en basit tabiriyle internet üzerinde yer alan, yüksek trafik alan web uygulamasındaki yükü dağıtmak amacıyla istekleri karşılayan ve bu istekleri müsait pozisyondaki sunucuya yönlendiren uygulamalardır.

  • İş yükünü dağıtarak uygulamaların daha kolay ölçeklenmesini sağlar.
  • Olası çökme(istek karşılayamama) durumlarını minimuma indirir.
  • Yükleri dağıttığı sistemleri belirli periyotla kontrol eder ve arızalı/hatalı sunuculara istek yönlendirmez. Bu sayede kullanıcıyı olumsuz bir deneyimden koruruz.
  • Yük dengeleyiciler sistemlerimizin ölçeklenmesini sağladıkları gibi yüksek erişilebilirliğini (HA — High Availability) sağlamak için de kullanılırlar.
  • HAProxy ve Nginx en bilinen yazılım tabanlı yük dağıtıcılardır.
  • F5 ve Netscaler ise donanım tabanlı ünlü yük dağıtıcı markalarıdır.

Daha ayrıntılı bilgi için Gökhan Şengün hocamın şu linkteki yazısını okumanızı öneririm.

Rabarba

Rabarba sinema veya televizyonda kalabalık sahnelerin çekimlerinde kalabalığı oluşturan figüranların hep bir ağızdan konuşur gibi yapıp anlamsız sesler çıkararak uğultu şeklinde bir ses efekti oluşturmasıdır.

Anlaşılmayan kalabalık insan gürültüsü olarak da tarif edilebilir. Bu gürültüyü yapana rabarbacı eylemin kendisine de rabarba yapmak denir.

Gerontokrasi

Gerontokrasi, yaş bakımından toplum içerisindeki en yaşlı bireyin hiyerarşik anlamda en üst düzeyde bulunması ve bu kişinin iradesine tabiyettir. Siyasi bir yönetim biçimini ifade etmenin yanında sosyolojik bir olgu olarak, soy bağımlı bir toplulukta başat unsur olmayı ifade eder. Cinsiyet ayrımı temelli olmayan bu durum, erkek değerlerinin baskın olduğu bir toplumda ataerkil bir hiyerarşik düzene denk gelebileceği gibi, kadına atfedilen yönetsel işlevlerin fazla olduğu bir toplumda anaerkil bir özellik gösterebilir.

Farklı siyasi sistemlerde farklı içeriklere denk gelebilen gerontokrasi, asıl olarak Oligarşik yönetim biçiminin bir türü olarak, kural koyucuların yaşa göre tespitini ifade etmektedir. Bu durumda en yaşlılar en güçlüler olmaktadır.

Başka bir yazıda tekrar görüşmek dileğiyle, esen kalın…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.