
Sertifikalar iş dünyasında bilginizi tescillemenin bir yoludur. RPA dünyasında çalışanların yakından bildiği üzere UiPath’in ücretli sertifikasyon sınavları bulunuyor. Ben de bu hafta itibariyle bu sınavlardan Advanced RPA Developer sınavına katıldım. Aynı sertifikayı almak isteyenler için süreçte yaşadığım tüm deneyimlerimi paylaşmanın yararlı olacağını düşündüm.
UiPath Ücretli Sertifikasyon Programları
- RPA Associate(UiRPA) sertifika programı daha çok yeni başlayan profesyoneller için hazırlanmış. Sınavı orta zorlukta ve 90 dakika sürüyor. Sınav 100 puan üzerinden değerlendiriliyor ve sertifikaya hak kazanmak için en az 70 almanız gerekiyor. Sınava girmek için 150 $ + %18 KDV yani 177 $ ödemeniz gerekiyor. Aslında bu sertifika geliştiriciler tarafından pek tercih edilmiyor denebilir ama analist veya yöneticiyseniz sizin için değerli olabilir. Geliştiricilerin biraz tecrübe kazanıp daha itibarlı olan Advanced RPA Developer sertifikası alması daha mantıklı. Sertifika programı hakkında daha detaylı bilgi için bu linkteki dokümanı inceleyebilirsiniz.
- Advanced RPA Developer(UiARD) sertifika programıysa en az 6 aydır sektörde çalışan geliştirici, solution architect gibi rollerde çalışan için hazırlanmış bir program. Sınavı yüksek zorlukta ve 120 dakika sürüyor. Sınav 100 puan üzerinden değerlendiriliyor ve sertifikaya hak kazanmak için en az 70 almanız gerekiyor. Sınava girmek için 200 $ + %18 KDV yani 236 $ ödemeniz gerekiyor. Sertifika programı hakkında daha detaylı bilgi için bu linkteki dokümanı inceleyebilirsiniz.
NOT: İki sınav için de eğer 70’in altında bir puan alırsanız, sınava tekrar girmek için yine ücret ödemeniz gerekiyor ve önceki sınavın üzerinden en az 2 hafta geçmesi gerekiyor.

Sınava Nasıl Hazırlanmalı
Sınava hazırlık için ne yapılmalı diye düşünecek olursak, UiPath Academy üzerindeki gerekli tüm ana konuları izleyip öğrenmek etkili olacaktır diye düşünüyorum. Benim girdiğim sınav olan Advanced RPA Developer sınavındaki konular aşağıdaki listedeki gibiydi. Listede yer alan konulardan hangisinde kendinizi eksik hissediyorsanız, o konulara dair videoları UiPath Academy üzerinden tekrar izlemelisiniz.
- UiPath Studio
- UiPath Studio – Activities and Properties
- UiPath Studio – Robotic Enterprise (RE) Framework
- Selectors
- .NET Classes and Objects
- Advanced Functions
- Error Handling and Troubleshooting
- Advanced Orchestrator Functions
Bunun dışında UiPath’in kendi hazırladığı demo sınav linkleri bulunuyor. Bu demo sınavlara ücretsiz kayıt olup kendinizi test etmeniz yararlı olacaktır. Çünkü gerçek sınavdaki sorularla, demo sınavlarındaki sorular birbirine çok benziyor. Demo sınavına birden çok kez girerek farklı soru kalıplarını incelemek çok yararlı olacaktır. Ayrıca demo sınavlarında ekran görüntüsü veya ekran video kaydı almak mümkün, yanlış yaptığınız soruları inceleyip doğrusunu öğrenmek adına da etkili olacaktır.
RPA Associate demo sınav linki: https://uipath.onlinetests.app/assess.aspx?aid=UIPATH-RPAV1-PT&apass=uippassword
Advanced RPA Developer demo sınav linki: https://uipath.onlinetests.app/assess.aspx?aid=UIPATH-ARDV1-PT&apass=ARDpassword
Başvuru ve Sınava Kayıt Aşaması
UiPath’in yukarıda bahsettiğim sertifikalarından birini almak istiyorsanız UiPath websitesindeki bu linke gidip Schedule your exam today butonuna tıklamanız gerekiyor. Bu butona tıkladığınızdaysa farklı bir websitesine gidiyorsunuz. UiPath sertifikasyon sınavlarını bu işi profesyonel olarak yapan PearsonVue isimli bir firmaya yaptırıyor. Dolayısıyla sınav kaydınızı ve ödemeyi de bu websitesine yapıyorsunuz.

Kayıt işlemi için öncelikle PearsonVue web sitesinde Create account butonuna tıklayıp, açılan formdaki alanları doldurmanız ve bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Hesap oluştururken iletişim tercihleri kısmında 2 farklı seçenek çıkıyor; İngilizce ve Japonca. Bu yazıyı okuyan kişiler arasında Japonca bilen var mıdır bilmiyorum ama buradaki yapacağınız tercih sınav sırasında sizi denetleyecek ve gerekirse iletişime geçecek sınav görevlisinin dilini belirliyor.
Hesabınızı oluşturduktan sonra, giriş yapmalısınız. Giriş yaptığınızda ekranda UiPath sertifikasyon sınavlarına kayıt olmak için linkler geliyor. Zaten UiPath organizasyonuna bağlı bir link üzerinden kayıt olduğunu için sadece UiPath’in sınavları burada listeleniyor.

Sınav linkine tıkladıktan sonra 2 seçenek karşımıza çıkıyor. Sınavı bir test merkezinde mi yoksa Online mı yapmak istersiniz diye soruyor. Test merkezinden kasıt PearsonVue’nin İngiltere ve ABD gibi ülkelerde sınav merkezleri bulunuyormuş. Türkiye’de böyle bir sınav merkezi olmadığı için Online seçerek ilerlemek gerekiyor.

Sonra next next next yöntemiyle aradaki sayfaları geçiyorsunuz. Tabi bu sayfalardaki sınav kuralları ve yönergeleri okumanızı tavsiye ederim. Çünkü PearsonVue firması kopya çekilmesini engellemek adına online sınavlarda çok katı kuralları bulunuyor.
Sonraki sayfalardaysa sınavı gerçekleştirmek istediğiniz tarihi ve saati seçiyorsunuz. Bu adımı da geçince ödeme adımına geliyorsunuz. Ödeme kısmında eğer UiPath firması tarafından tanımlanmış bir indirim kuponunuz varsa bu aşamada tanımlayabilirsiniz.

Ödeme kısmını da tamamladıktan sonra sisteme kayıt olduğunuz e-posta adresinize 2 adet mail geliyor. Maillerden bir tanesi sınav bilgileri, sınavdan önce ve sınav sırasında yapılması gerekenler, uyulması gereken kurallar ve yönergeler yer alıyor. İkinci maildeyse sınavdan önce yapmanız gereken sistem testi için ve sınava giriş için 2 farklı link yer alıyor.
Sistem Testi ve Online Sınav
Sistem testini sınav günü, sınavdan yaklaşık 1-2 saat önce yapmak yararlı olacaktır. Çünkü sınava girdiğinizde sistem testindeki aynı network, aynı pc, aynı ortam olması isteniyor. Aksi takdirde sınava almıyor, network bağlantısını bile değiştirseniz sınava almıyor. Tekrar sistem testi yapmanız gerekiyor.
Size gelen maildeki sistem testi linkine tıklayınca bir exe indiriyor. Bu exe’yi açtığınızda kendisi hariç diğer tüm açık programlara ait pencereleri kapatmanızı istiyor. Sonrasında mikrofon, kamera ve hoparlör kontrolü yapıyor. Ağ trafiğinizi dinliyor. Herhangi bir ağ kullanan service varsa kapatmanızı istiyor. Bu servisleri de kapattıktan sonra uygulama tam ekran hale geliyor tek soruluk bir sınav similasyonu yapıyor. Bu aşamadan sonra sistem testi tamamlanmış oluyor.
Sınava girmek için ise sınav saatinden yarım saat önce sınav linkine tıkladığınız açılan web sayfasındaki Check In aktif oluyor. Sınavdan yarım saat önce linke tıklayıp yeni bir exe dosyası indiriyorsunuz. Bu yeni exe’yi açıp Check In işlemi yapmanız gerekiyor. Check In işleminin başlangıcında yine sistem testi yapılıyor.
Sistem testinden sonra ekranda telefonunuzla okutmanız için bir QR çıkıyor. Bu QR’ı telefondan okutunca da bir web uygulaması açılıyor ve sizden çeşitli fotoğraflar çekmenizi istiyor.
- İlk olarak arka plan sabit bir renk olacak şekilde gülümsemeden düz bir ifadeyle yüzünüzün fotoğrafını çekmenizi istiyor.
- Sonrasında üzerinde sınava kayıt olduğunuz isminiz soyisminizin yer aldığı bir ID kartının (yeni kimlik, yeni ehliyet veya pasaport) önlü arkalı fotoğraflarını çekmenizi istiyor.
- Sonra üzerinde bilgisayarınızın bulunduğu çalışma masanızın 4 farklı noktadan(ön, arka, sağ ve sol taraftan) fotoğrafını çekmenizi istiyor. Burada dikkat etmek gerekiyor. Masada sadece laptop, klavye, mouse bulunabilir. Başka hiçbir şey olmamalı, yoksa sınavı başlatmıyorlar. İkinci monitör varsa bağlantısını çıkarıp masadan kaldırmanızı istiyorlar. Masada not veya herhangi bir obje olmamasını istiyorlar. Kulaklık takmanıza izin vermiyorlar.
Tüm fotoğrafları gönderdikten sonra telefonunuzu sessiz konuma alıp sınav sırasında erişemeyeceğiniz bir konuma taşımanızı istiyorlar.
Tüm fotoğrafları çekip gönderdikten sonra bilgisayarınızdaki açık olan programdan Next veya Finish şeklindeki butona tıklanamanız gerekiyor. Sonra sistem sizi Check In sırasına alıyor. Burada bir bekleme oluyor, ben yaklaşık 7-8 dk bekledim. Check In sırası size gelince gerçek bir kişi yüklediğiniz fotoğrafları kontrol ediyor. Eğer bir sorun görürse sesli olarak size bağlanıyor. Bana Hintli biri bağlandı ve monitörümü ve kulaklıklarımı kaldırmamı istedi. Sonrasında laptopı elime almamı ve biraz geriye çekilip laptop kamerasıyla tüm masayı göstermemi istedi. Masada başka bir obje kalmadığından emin olunca sınavı başlattı.
Sınav esnasında çok dikkat edilmesi gereken konulardan biriyse soruları sesli okumamanız hatta dudaklarınızı bile oynatmamanız isteniyor, aksi takdirde sınavın iptal olacağını belirtiyorlar.
Benim girdiğim sınav olan Advanced RPA Developer sınavı için 63 tane soru karşıma geldi. Bu sorular için 120 dakikalık bir gerisayım başlatıyorlar. Sınav esnasında ekranınınız, kameranız ve mikrofonunuz gerçek bir kişi tarafından takip edildiği için herhangi bir şüpheli hareket yapmamaya dikkat etmeniz gerekiyor.
Zamanlama konusunda 120 dakika çok yeterli diye düşünüyorum. Benim sınavım yaklaşık 45 dakika sürdü. Sınavı bitirdiğiniz anda sonucu görebiliyorsunuz, hatta hangi konuda yüzde kaç doğru cevap verdiğinizde gösteriliyor. Bu ekranda Print butonu da geliyor. Her ihtimale karşı sınav sonucunuzu Print butonuna tıklayarak PDF olarak kaydetmeniz yararlı olacaktır.
Sınav sonucunda 70 puanı geçtiyseniz sertifikaya hak kazanıyorsunuz ve 5 iş günü içerisinde sertifikanız https://www.certmetrics.com/uipath/ web sitesine yükleniyor. Bu websitesine sınava kayıt olduğunuz e-posta adresinizle kayıt olursanız, giriş yaptığınızda Certifications sekmesine tıklayarak, sertifikanız eğer eklenmişse görebilirsiniz.
UiPath Sertifikasyon Sınavı İçin %50 İndirim
Tam yazıyı yazdığım sırada UiPath Forum’da bir başlık dikkatimi çekti. UiPath şuan bir kampanya yapıyor, 31 Ocak 2022 tarihine kadar UiPath ürünleriyle hayata geçirilebilecek bir use-case senaryosu gönderirseniz yüzde 50 indirim kuponu verdiklerini açıklamışlar. UiPath çalışanlarından Oana Chicioroaga’nın açtığı başlığa aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.
Benim sınav tecrübelerim bunlardı. Sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz, elimden geldiğince ve bilgim dahilinde cevaplamaya çalışırım. Başka yazılarda tekrar görüşmek dileğiyle esen kalın.