
Ad-Hoc: Bir soruna yönelik geçici çözüm.

Bilimde teoriye ters düşen, teoriyi çürüten herhangi bir özel duruma karşılık üretilen, teorinin devamına yönelik olayı açıklamak için kullanılan -uydurulan- hipotezler için kullanır. Yazılımcılar arasında da tamamen problemi o gün için çözmek için kullanılan yöntemler vardır, work around çözümler. Yarın yokmuş gibi kod yazan herkese selam olsun!
Yazılımda Değişken İsimlendirme Teknikleri
Yazılım geliştirmede standartlar belirlenmesi ve tüm kodun sabit standartlar etrafında geliştirilmesi, kod okunurluğu anlamında çok önemlidir. Zaten iyi yazılımcıyla kötü yazılımcı arasındaki farklardan biri de kodu ne kadar okunabilir yazdığı, ne kadar standartlara bağlı kaldığıdır. Yazılım dünyasında değişken isimlendirme konusunda temelde 4 farklı standart var.

camelCasing: İlk kelimenin ilk harfi küçük sonraki kelimelerin ilk harflari büyük yazılır.
Örnek: ilkDegisken, ortalamaKdvDegeri
PascalCasing: Tüm kelimelerin ilk harfleri büyük yazılır.
Örnek: IlkDegisken, OrtalamaKdvDegeri
snake_case: Tüm kelimeler küçük harflerle yazılır ve kelimeler arasında alt tire (‘_’) işareti kullanılır.
Örnek: ilk_degisken, ortalama_kdv_degeri
kebab-case: Tüm kelimeler küçük harflerle yazılır ve kelimeler arasında tire (‘-‘) işareti kullanılır. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var; sadece bazı yazılım dilleri değişken isimlendirme de tire (‘-‘) işareti kullanılmasına izin veriyor.
Örnek: ilk-degisken, ortalama-kdv-degeri
Bibliyofil
Pek çok kişi bu kelimeyi ilk defa duymuş olabilir. Bibliyofil kitapsever demektir. Sürekli kitap okuyan, arkadaşlarıyla hep kitaplar hakkında konuşan, sürekli atıflar yapan kişilerdir. Bibliyofiller aynı zamanda okumaya vakit bulabileceğinden çok daha fazla kitaba sahip olan kişilerdir. Henüz okunmamış kitaplardan oluşan kitaplığa anti-kütüphane denir ve insanın ne kadar çok okunmamış kitabı varsa kendi cahilliğinin o kadar farkında olur diyor Umberto Eco.

Başka bir yazıda tekrar görüşmek dileğiyle, esen kalın…
Bu seriye daha sık yazı paylaşmanız dileğiyle.
BeğenLiked by 1 kişi
Harika bir blog dizisi olmuş. Aslında bildiğimizi sandığımız ya da bilmemiz gereken bilgiler okuyucuyu sıkmadan eğlenceli ve ilgi çekici biçimde anlatılmış. Ellerine sağlık, ben de hergün takip edeceğim.
BeğenLiked by 1 kişi