Bugün Ne Öğrendim #2

Geçtiğimiz hafta yazmaya başladığım Bugün Ne Öğrendim serisinde 2. yazıyla devam ediyoruz. Aslında bugüne kadar öğrendiğim pek çok kavramı eski defterlerime ve Trello üzerinde bir kanban board’da saklamıştım. Haftada 1 veya 2 post oluşturacak kadar çok materyal var yani elimde. Öğrendiğim ve paylaştığım bilgiler kimi zaman ekonomi alanında kimi zaman sosyoloji kimi zamansa endüstriyle ilgili bilgiler olacak. Yani haliyle her bir başlık bağlam olarak birbirinden ayrı dünyalara ait. Okurken de bu gözle bakmanızı istedim. Şimdi bugünkü konulara bir bakalım.

Ad-Hoc: Bir soruna yönelik geçici çözüm.

Bilimde teoriye ters düşen, teoriyi çürüten herhangi bir özel duruma karşılık üretilen, teorinin devamına yönelik olayı açıklamak için kullanılan -uydurulan- hipotezler için kullanır. Yazılımcılar arasında da tamamen problemi o gün için çözmek için kullanılan yöntemler vardır, work around çözümler. Yarın yokmuş gibi kod yazan herkese selam olsun!

Yazılımda Değişken İsimlendirme Teknikleri

Yazılım geliştirmede standartlar belirlenmesi ve tüm kodun sabit standartlar etrafında geliştirilmesi, kod okunurluğu anlamında çok önemlidir. Zaten iyi yazılımcıyla kötü yazılımcı arasındaki farklardan biri de kodu ne kadar okunabilir yazdığı, ne kadar standartlara bağlı kaldığıdır. Yazılım dünyasında değişken isimlendirme konusunda temelde 4 farklı standart var.

camelCasing: İlk kelimenin ilk harfi küçük sonraki kelimelerin ilk harflari büyük yazılır.
Örnek: ilkDegisken, ortalamaKdvDegeri

PascalCasing: Tüm kelimelerin ilk harfleri büyük yazılır.
Örnek: IlkDegisken, OrtalamaKdvDegeri

snake_case: Tüm kelimeler küçük harflerle yazılır ve kelimeler arasında alt tire (‘_’) işareti kullanılır.
Örnek: ilk_degisken, ortalama_kdv_degeri

kebab-case: Tüm kelimeler küçük harflerle yazılır ve kelimeler arasında tire (‘-‘) işareti kullanılır. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var; sadece bazı yazılım dilleri değişken isimlendirme de tire (‘-‘) işareti kullanılmasına izin veriyor.
Örnek: ilk-degisken, ortalama-kdv-degeri

Bibliyofil

Pek çok kişi bu kelimeyi ilk defa duymuş olabilir. Bibliyofil kitapsever demektir. Sürekli kitap okuyan, arkadaşlarıyla hep kitaplar hakkında konuşan, sürekli atıflar yapan kişilerdir. Bibliyofiller aynı zamanda okumaya vakit bulabileceğinden çok daha fazla kitaba sahip olan kişilerdir. Henüz okunmamış kitaplardan oluşan kitaplığa anti-kütüphane denir ve insanın ne kadar çok okunmamış kitabı varsa kendi cahilliğinin o kadar farkında olur diyor Umberto Eco.

Başka bir yazıda tekrar görüşmek dileğiyle, esen kalın…

Bugün Ne Öğrendim #2’ için 3 yanıt

  1. Harika bir blog dizisi olmuş. Aslında bildiğimizi sandığımız ya da bilmemiz gereken bilgiler okuyucuyu sıkmadan eğlenceli ve ilgi çekici biçimde anlatılmış. Ellerine sağlık, ben de hergün takip edeceğim.

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.