RPA Projesi Geliştirmeye Başlarken Uygulanacak Checklist

Checklist oluşturmak hayatın her alanında kullanmamız gereken basit ama çok etkili bir yöntemdir. Proje geliştirme faaliyetleri bolca soru işaretiyle başlar ve belirsiz süreçler içermektedir. Haliyle bir proje geliştirmeye başlarken checklist’imizin olması, verimlilik ve başarı oranımızı yükseltecektir. Bu yazımda RPA projesi geliştirmeye başlarken kendi uyguladığım yöntemleri bir checklist haline getirip paylaştım. RPA sektörüne yeni başlayan kişiler için yararlı olmasını umuyorum. Tabi benim de eksik veya yanlış uyguladığım yöntemler varsa yorum olarak iletmenizi isterim 🙂

1-) Sürecin RPA’e uygunluğu kontrol edilmeli

Bir sürecin RPA’e uygun olması için bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler genellikle geliştirme aşamasına geçmeden önce analiz aşamasında kontrol edilir. Ancak bizim de geliştirici perspektifinden bu kriterleri kontrol edip yorumlamamız ve eğer bir sorun görüyorsak bunu doğrudan iş birimi ve proje yöneticileriyle paylaşmamız gereklidir. Bahsettiğim kriterlerden bazıları aşağıdaki gibidir.

  • Süreç baştan sona dijital öğeler içermelidir.
  • Tüm karar verme mekanizmaları sabit kurallarla tanımlanmış olmalıdır.
  • Manuel bir karar verme mekanizması olmamalıdır.
  • Veri doğruluğunun kritik olduğu süreçlerde PDF, JPEG gibi dosya üzerinden metin okuma işlemleri varsa, bu metinler el yazısı olmamalıdır. (El yazısı okuyabilen OCR ürünleri olsa da günümüzde henüz başarım oranları çok düşük.)
  • Kullanacağımız RPA ürünü isterleri karşilayacak yetkinlikte olmalıdır.

2-) Teknik analiz yapılmalı

Teknik analiz proje geliştirmedeki en önemli kısımdır. Doğru bir teknik analiz ile proje geliştirme hızınızı artırabilirsiniz. Teknik analizde süreç single responsibility prensibiyle küçük parçalara ayrılmalıdır. Tekrar eden kısımlar ve ana data(Transaction Item) belirlenmelidir. Init, Get Transaction, Process ve End Process state’lerinde hangi işlemlerin yapılacağı belirlenmelidir.

Workflowlar tasarım olarak belirlenmeli, argümanlar ve değişkenler belirlenmelidir. Süreç çıktılarının neler olacağı ve süreç sonunda neler yapılacağı belirlenmelidir.

3-) Robotun kullanacağı uygulamalar kontrol edilmeli

Robotun süreç özelinde hangi uygulamaları kullandığı belirlenmeli ve bu ortamların test ortamı olup olmadığı teyit edilmelidir. Süreç içerisinde data işleme/değiştirme yapılıyor mu, yoksa sadece data okuma mı yapılıyor kontrol edilmelidir. Geliştirmenin hangi uygulama üzerinden(test/canlı) yapılacağı tespit edilmelidir. Varsa robotun kullanması gereken kullanıcılar neler olduğu öğrenilmelidir. Bu kullanıcılar Orchestrator’da Asset olarak tanımlı değil ise tanımlanmalıdır.

4-) Yetki kontrolleri yapılmalı

Yetki eksikliği varsa, bu eksiklikler geliştirmelere başlanmadan tespit edilmelidir. Eğer varsa sistem yöneticisi ve proje yöneticilerine bildirilmeli ve yetki eksiklerinin giderilmesi talep edilmelidir.

5-) Yapılabilirlik kontrolleri yapılmalı

Arayüzü kullanılacak uygulamalarda uiexplorer ile selector kontrolleri yapılmalıdır. UiPath ekrandaki öğeleri görebiliyor mu, yoksa kullanılacak arayüz öğelerini blok olarak mı görüyor kontrol edilmelidir. Uygulanması zor görünen kısımlar için küçük test akışları oluşturulmalı. Datascraping, scroll gibi işlemler yapılabiliyor olduğu küçük test akışlarıyla teyit edilmelidir. Eğer bir aksilik varsa alternatif çözümün başlangıçta düşünülmesi zaman kazandıracak bir etken olacaktır.

Umarım bu yazı sizin için yararlı olmuştur. Başka yazılarda tekrar görüşmek dileğiyle esen kalın.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.