LINQ ile Kolayı Var #1

Yeni bir yazı serisiyle karşınızdayım. ‘LINQ ile Kolayı Var‘ isimli bu seride UiPath içerisinde ihtiyacımız dahilinde kullanabileceğimiz LINQ kodlarını paylaşıyor olacağım. Hadi ilk olarak LINQ nedir konusuyla başlayalım.

Dijital dünyada, iş süreçlerini otomatikleştirmek ve verimliliği artırmak için birçok farklı araç ve platform bulunmaktadır. Bu araçlardan biri de bir RPA ürünü olan UiPath’tir. UiPath öğrenen birçok kişi, kod yazmadan karmaşık işlemleri otomatikleştirebilir. Ancak bazı durumlarda UiPath içerisinde kod yazmamız gerekebilir. Bu makalede, UiPath içindeki Linq’i (Language Integrated Query) öğrenerek iş akışlarınızı daha da geliştirmenize yardımcı olacak bilgileri paylaşacağım.

LINQ Nedir?

Linq, .NET platformunun bir parçasıdır ve verilerle çalışmayı kolaylaştırmak için kullanılır. Linq, veri koleksiyonları üzerinde sorgular yazmanızı sağlar. Aynı veritabanındaki veriler üzerinde SQL sorguları çalıştırmak gibi düşünebilirsiniz. Bu sorgular, verileri filtrelemek, sıralamak, gruplandırmak ve dönüştürmek gibi işlemleri yapmanıza yardımcı olur. Bu, veri manipülasyonunu daha basit ve daha anlaşılır hale getirir. Aynı zamanda performans anlamında da ciddi bir kazanım sağlar.

LINQ Kullanabileceğiniz Veri Tipleri

Yukarıda bahsettiğim gibi Linq, bir veri kümesi üzerinde manipülasyonlar yapmanızı sağlar. Dolayısıyla Linq koduna maruz olacak değişken birden fazla elemana sahip olmalıdır. Aşağıda en sık kullandığımız veri kümesi değişkenlerini bulabilirsiniz.

  • Array: Türkçe’ye veri dizisi olarak çevirebileceğimiz array; aynı türde birden fazla veriyi tek bir değişkende saklamak için kullanılan veri yapısıdır. Array tanımlanırken veya ilk değer ataması yapılırken kaç adet veri içereceği belirtilir. Daha sonra içerdiği veri sayısı değiştirilemez. Dolayısıyla içerdiği veri sayısı sabittir diyebiliriz.
  • List: Liste veri yapısı aynı array gibi aynı türde birden fazla veriyi tek değişkende saklamak amacıyla kullanılan bir veri yapısıdır. Ama array’den farklı olarak veri sayısı esnektir. İçerisine dinamik olarak veri eklenebilir veya çıkarılabilir. İçerisindeki veri sayısına bağlı olarak bellekteki kapladığı alan değişir.
  • DataTable: İçerisinde kolonlar ve satırlardan oluşan 2 boyutlu bir tablo yapısı saklayabilen veri yapısıdır. Dinamik bir veri yapısı olan DataTable’a çalışma zamanında kolon ekleme/çıkarma, satır ekleme/çıkarma işlemi uygulanabilir.

UiPath İçinde LINQ Kullanımı

UiPath içinde kullanmak için üç farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemleri aşağıdaki gibi listeleyebiliriz.

Assign Aktivitesi İçerisinde Kullanımı

Bildiğiniz gibi Assign aktivitesi bir değişkene değer ataması yapmak amacıyla kullanılır. Linq ifadeleri çoğunlukla veri dönen metodlardır. Dolayısıyla örneğin içerisinde String formatında renk isimlerini bulunduran bir List tipindeki değişkeni, albafetik olarak sıralayarak başka bir List değişkenine atayabiliriz.

Invoke Method Aktivitesi İçerisinde Kullanımı

Invoke Method aktivitesi UiPath projemizde bir nesnenin metodunu çalıştırmak için kullanılır. Mesela bir List nesnesinin bir çok Linq metodu bulunur. Bu metodlardan bazıları değer döndürmeyen ama nesnenin kendisini etkileyen metodlardır. Örnek olarak Sort metodunu verebiliriz. Sort metodu List tipindeki bir nesneyi sıralar.

Invoke Code Aktivitesi İçerisinde Kullanımı

Invoke Code aktivitesi UiPath projemizde .NET tabanlı bir kod çalıştırmak için kullandığımız bir aktivitedir. UiPath .NET tabanlı bir IDE(integrated development environment) olduğu için C Sharp veya VB.NET dilleriyle kodlama yapmak mümkündür. Hangi dili kullanacağımızı projeyi oluşturduğumuz esnada belirtmeliyiz. Invoke Code aktivitesi içerisinde uzun ve karmaşık LINQ komutlarını yazmak mümkündür.

Bu yazı serisinin bundan sonraki bölümlerinde spesifik işlemler için kullanılan Linq sorgularını ve kullanımlarını örneklerle görüyor olacağız. Şimdilik esen kalın…

LINQ ile Kolayı Var #1” için bir yanıt

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.